Preventief oefenen om voetbalblessures te voorkomen: heeft het nou zin?

Elke voetballer heeft vroeg of laat te maken met blessures. Tijdens een sprintje schiet het opeens in de hamstring of voel je een steek in je bovenbeen na het schieten op goal. Gelukkig ben je daar na een paar weken revalideren met de fysiotherapeut weer snel vanaf. Vaak geven zij jou als advies om oefeningen te blijven doen om herhaling te voorkomen. Maar heeft dit nu wel zin of roepen de fysiotherapeuten maar wat? Is er een wetenschappelijke onderbouwing? Daar wil ik in de blog antwoord op geven.

Er is onderzoek1  uitgevoerd waarbij gekeken is naar groepen voetballers die een oefenprogramma uitvoerden ter preventie van een non-contact blessure. Hierbij werd gekeken naar voetballers ouder dan 13 jaar. Daaruit kwam naar voren dat gemiddeld genomen voetballers die een preventief oefenprogramma uitvoeren in het algemeen maar liefst  23% minder kans hebben op een non-contact blessure. Ook kwam naar voren dat een oefenprogramma gericht om non-contact hamstringblessures het risico met 35% kunnen reduceren.

Wat kan ik ermee in de praktijk?

De onderzoeken tonen aan dat preventieve oefenprogramma’s effectief kunnen zijn om het risico van non-contact blessures bij voetballers.  In de praktijk bekent dat oefeningen doen om (herhaling van) blessures te voorkomen altijd onderdeel moet zijn van preventief beleid. Belangrijk daarbij is wel dat het oefenprogramma consequent moet worden uitgevoerd. Een aantal oefenprogramma’s die je kunt volgen is het PEP-programma, de FIFA11+, het Bounding Exercise Protocol en Nordic hamstring oefeningen. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet welke oefeningen  je moet doen om blessures te voorkomen? Trek aan de bel! De fysiotherapeuten van Fysiocare (met veel ervaring in de (top)sport) staan je graag bij om te begeleiden met het juiste oefenprogramma!

Heeft de fysiotherapeut toch gelijk!

 1 Do exercise-based prevention programmes reduces non-contact musculoskeletal injuries in football (soccer)? A systemic review and meta-analysis with 13255 athletes and more than 1 million exposure houres (2021)